miercuri, 26 martie 2008

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti este o instituţie de stat de învăţămînt universitar şi postuniversitar, înfiinţată prin Hotărârea de Guvern nr. 183 din 21 martie 1991. Este specializată în domeniul ştiinţelor politice, relaţiilor internaţionale şi ştiinţelor administrative. Deşi iniţial organiza exclusiv cursuri postuniversitare, începând cu 1995 SNSPA a început să ofere şi cursuri universitare de licenţă.

Soala Nationala de Studii Politice si Administrative a fost infiintata, in cadrul Universitatii Bucuresti, sub forma Facultatii de Inalte Studii Politice, prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 220/1/PR din 19 ianuarie 1990.

In anul 1991 SNSPA a devenit o institutie de sine statatoare, in urma Hotararii Guvernului Romaniei nr.183/1991, incorporand in structura sa Facultatea de Inalte Studii Politice din cadrul Universitatii din Bucuresti. S-a creat astfel un cadru de pregatire profesionala, de nivel postuniversitar, in domeniul stiintelor politice, al stiintelor administrative, al relatiilor internationale, al stiintelor comunicarii si al managementului, comparabil si compatibil cu cel existent in tarile dezvoltate din Europa Occidentala sau in SUA.

Initiativa organizarii sale a pornit de la cerintele situatiei cu care se confrunta Romania dupa Decembrie 1989 in privinta formarii/perfectionarii specialistilor in stiintele administrative si politice, de la necesitatea crearii resurselor de expertiza in aceste domenii, a pregatirii unor specialisti pentru domeniul public, in sectoarele critice ale gestiunii proceselor economice, politice si sociale la nivel national si local, in conditiile reformei si ale strategiei de integrare in structurile europene si euro-atlantice.

Formula de organizare a acestei noi structuri de pregatire s-a bazat pe experienta unor institutii occidentale de mare prestigiu, cu obiective similare, care pregatesc specialisti pe plan national sau in cadrul unor programe internationale: Scoala Nationala de Administratie (ENA) din Paris, Colegiul Europei de la Bruges, Institutul European de Administratie Publica din Maastricht sau John F. Kennedy School of Government a Universitatii Harvard.

Din 1995, s-a intrat intr-o noua etapa de dezvoltare, trecandu-se la organizarea pregatirii de nivel universitar in domeniul stiintelor politice, respectiv al administratiei publice. Prin Hotararea Guvernului nr. 542/1995, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative a fost definita ca o institutie publica de invatamant superior cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerul Educatiei si Cercetarii, avand ca obiectiv sprijinirea procesului de reforma economica, sociala si administrativa, prin formarea si perfectionarea, la nivel universitar si postuniversitar, a specialistilor din domeniul stiintelor politice, stiintelor administrative, relatiilor internationale si integrarii europene, al comunicarii sociale, precum si al managementului.

Cadrul actual de functionare a Scolii Nationale ca institutie publica de invatamant superior, de pregatire universitara, postuniversitara si de cercetare stiintifica a fost stabilit in conditiile Legii Invatamantului nr. 84/1995. Din 1998 SNSPA a fost acreditata in conformitate cu prevederile Legii nr. 88/1993. In 1999 a fost autorizata si specializarea sociologie in cadrul Facultatii de Stiinte Politice. Din anul 2000 SNSPA organizeaza doctorat in Stiinte politice, iar din 2001 si in Stiinte administrative.

Din anul 2002 a fost acreditata specializarea stiinte politice in cadrul Facultatii de Stiinte Politice.

Facultatea de Stiinte Politice are trei specializari:

Stiinte Politice
Sociologie
Relatii internationale si studii europene

Niciun comentariu: