miercuri, 26 martie 2008

Universitatea Politehnica din Bucureşti



Scurt Istoric

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti este cea mai veche si prestigioasa scoala de ingineri din Romania. Traditiile ei sunt legate de infiintarea, in anul 1818, de catre Gheorghe Lazar, a primei Scoli tehnice superioare cu predare in limba romana la manastirea Sfantul Sava din Bucuresti, care in anul 1832 este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava.

La 1 octombrie 1864, a fost infiintata "Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitectura", care la 30 octombrie 1867 devine "Scoala de Poduri, Sosele si Mine" cu durata studiilor de 5 ani.

Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, institutia capata o noua structura sub denumirea de "Scoala Nationala de Poduri si Sosele", iar la 10 iunie 1920 a fost infiintata Scoala Politehnica din Bucuresti, avand patru sectii: Electromecanica, Constructii, Mine si Metalurgie, Sectia Industriala.

Din noiembrie 1920 denumirea se schimba in POLITEHNICA din Bucuresti.

La data de 3 august 1948 a fost infiintat Institutul Politehnic din Bucuresti, care cuprindea initial 4 facultati si in care, din 1950, au aparut majoritatea facultatilor actuale.

In baza rezolutiei Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din Bucuresti a devenit Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti.

Obiective strategice

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti (U.P.B.) isi asuma misiunea de a pregati specialisti in diferite domenii tehnice, capabili de a utiliza cunostinte stiintifice, tehnice si cultural-umaniste valoroase, de a contribui la progresul tehnologic, economic si social-cultural al societatii romanesti si al lumii contemporane.

UPB asigura realizarea unui invatamant de performanta, dezvoltat si perfectionat printr-o complexa activitate de cercetare, continuand traditia Scolii Politehnice bucurestene, conform exigentelor si cu mijloacele oferite de societatea moderna informationala.

Ea isi propune sa creeze noul profil de universitate tehnica, ce promoveaza forme de pregatire adaptate cerintelor unei societati in plina competitie, supusa procesului de integrare cu Comunitatea Europeana si Internationala.

Misiunea sa principala este formarea inginerului capabil sa se adapteze cerintelor economiei de piata si noilor tehnologii, care sa aiba cunostinte economice si manageriale si care sa promoveze principiile de dezvoltare durabila si de protejare a mediului inconjurator. Pentru aceasta el trebuie sa fie format dupa principiul modern al participarii directe la alegerea traiectoriei sale formative, sa fie inclus intr-un proces de invatare care sa-i asigure sanse reale la competitia de pe piata libera a fortei de munca.

Colaborari internationale

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti reprezinta o parte integranta a comunitatii academice internationale, impartasind crezul in aceleasi valori morale, educationale, stiintifice si culturale. In conditiile fenomenului de globalizare, UPB este preocupata de intarirea participarii la schimbul international de valori, iar ca urmare a prestigiului de care se bucura, actualmente exista programe de colaborare cu 74 de universitati din 27 de tari din Europa, America, Asia si Africa.

STRUCTURA ORGANIZATORICA

In momentul de fata Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti are 13 facultati, 4 departamente si 60 de catedre.

Facultatea de Inginerie Electrica

Facultatea de Energetica

Facultatea de Automatica si Calculatoare

Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei

Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica

Facultatea de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice

Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice

Facultatea de Transporturi

Facultatea de Inginerie Aerospatiala

Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor

Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

Facultatea de Inginerie cu predare in limbi straine

Facultatea de Stiinte Aplicate

Niciun comentariu: